Jalan-bergerak

gravatar

Cara Menghilangkan Stress


Kehidupan moden yang penuh dengan permasalahan, ditambah beban hidup yang sempit, boleh membuat kita stress dan tertekan. Jika dibiarkan akan mengganggu secara psikologi. Namun ada banyak cara untuk meredakan dan menangani stress, antaranya:

1. Cooling Down. Tarik nafas dalam-dalam dan hembuskan dengan perlahan, konsentrasi pada gerakan diafragma anda. Lakukan dua atau tiga kali, hingga mula berasa tenang.

2. Redakan ketegangan. Jika anda sedang duduk, berdirilah dan lakukan perenggangan yang lembut. Gerakan tangan dan lengan bergantian, lalu angkat bahu dan buat tubuh anda terasa rilek.

3. Bergerak. Lakukan gerakan dengan berjalan cepat, walaupun hanya berjalan-jalan di sekitar ruangan anda berada. Hal ini berguna untuk membantu melancarkan aliran darah. Bergerak secara teratur juga dapat membantu membakar kesan negatif dari hormon stress.

4. Berteriak atau menjerit. Pergilah ke suatu tempat peribadi lalu berteriak dan menjerit sepuasnya. Cara itu dapat dipakai untuk terapi pereda stress.

5. Terapi Esensial Bunga. Letakkan beberapa kuntum seri bunga, seperti Bach Rescue Remedy, Jan de Vries Emergency Essence atau Australian Bush Flower Emergency Essence di lidah anda.

6. Berpikirlah positif. Pilih sesuatu yang layak, satu pemikiran peribadi yang positif. Ulangi secara teratur pada diri anda sendiri.

7. Jaga pemakanan. Diet dan jangan tergoda dengan makan secara berlebihan. Kerana kajian menjalankan, sesetengah makanan yang mengandugi kesan yang negatif kepada seseorang jika kerap memakan makanan yang tidak seimbang dan berzat.

8. Dengarkan muzik. Irama muzik yang lembut dapat membantu anda lebih tenang.

9. Terorganisasi. Mula mengatur kehidupan dan waktu secara efektif. Membuat prioritas, sehingga anda dapat mengatasi tekanan dalam suatu waktu.

10. Ketawa. Menonton komedi seperti di Youtube, tertawa bersama teman anda, atau kunjungi website yang berunsur lawakan merupakan penawar luarbiasa bagi stress dan tekanan.

11. Menemukan ketenangan dari dalam. Visualisasi atau meditasi dapat membantu menemukan sebuah ketenangan dari dalam, pada saat disekeliling anda dipenuhi tekanan dan kegaduhan.

12. Konsumsi vitamin dan suplemen. Anda mungkin memerlukan vitamin B dan antioksida semacam vitamin C dan E pada ketika tertekan. Suplemen probiotik dapat juga membantu anda mengatasi stress.